donderdag 9 juni 2011

BAPHA = VARNA (1)

de Toyota op de parkeerplaats van complex Maxim. En wat stond er al?..
maar dan bulgaars.

ingang tuin.


uitzicht vanuit de kamer.

achteraanzicht

de Zwarte Zee.

wandelpromenade in de Black Sea garden.
Varna's oudste en bekendste publieke park, volgens zeggen het grootste landschapspark in de Balkan, gesitueerd langs de kust van de stad en een belangrijke toerischtische trekpleister.

de Scythen, een nomadenstam, die al in de 7e eeuw v. Chr. een rijk stichtten langs de Zwarte Zee, gaven het z'n eerste naam: Akshaena, donkere zee, terwijl de Grieken spraken over Euxeinos, gastvrije zee. Het is een binnenzee, die via de Bosporus, de zee van Marmara en de Dardanellen in verbinding staat met de Middellandse Zee. Als gevolg van de nauwe doorgangen is er nauwelijks sprake van eb en vloed, het zoutgehalte is ongekend laag. In diep water vissen is uitgesloten vanwege het hoge zwavelwaterstofgehalte, die alle leven op een diepte van 200 meter onmogelijk maakt. De totale kustlijn bedraagt bijna 4100 km, waarvan 378 op bulgaars grondgebied.

de "Zeeuwse kust"???

s'Avonds gegeten in de tuin. Het was voor ons een verrassing te zien dat de mensen aan een tafeltje naast ons ...mosselen namen. Ze zagen ons kijken, en we legden uit dat dit bij ons in Holland in de provincie Zeeland zo'n bekend product is, en om dit 3000 km verderop geserveerd te zien. Ook de ober vertelden we dit even later, en hij legde uit dat ook aan de Zwarte Zee, op 2 plaatsen mosselen worden gekweekt.