dinsdag 14 juni 2011

BEPOIA ( VERIA )



Na een mooie zonsondergang gisteravond, onze eerste morgen in Griekenland, en we hebben buiten gegeten. O.a. huisgemaakte jam, gekookt eitje van huiskippen, dikke griekse yoghurt, koekjes.
Bij het hotel werden we gisteren al begroet door een hond, en de hoteleigenaar vertelde ons dat deze zich hier gewoon had gevestigd. Vanuit het terras zagen we een kudde geiten, en later "zwerfhonden".

ons uitzicht vanaf het balkon.

Ons volgend plan; een uitstapje naar de bijbelse stad Veria.
Het ligt in Macedonië, sinds 500 v.Chr bekend, gebouwd aan de voet van de Vermion-bergen, en is commercieel. Lang geleden genoemd: Berea, Beroea, ooit één van de 2 hoofdsteden van Macedonië. En in 1361 door de Ottomanen, Kara Ferye. In 1912 bij Griekenland gekomen. 



sinds 1400.

let op het poesje.


MELOENEN  € 0,49

visverkoop



In Veria is een herrinnering gebouwd n.a.v het bezoek van de apostel Paulus, om van het geloof te vertellen. Voor mij een emotioneel moment.





Samen met Silas was hij via Amfipolis en Apollonia eerst naar Thessaloniki gereisd, waar een Joodse gemeenschap was. En hier in de synagoge gesproken. Enkele Joden raakten ervan overtuigd dat Paulus de waarheid sprak en sloten zich bij hem en Silas aan. Dat was ook het geval met een hele groep gelovige Grieken en verscheidene invloedrijke vrouwen uit de stad.
 Degenen die er tegen waren maakten het hun moeilijk en toen het donker was, brachten de christenen Paulus en Silas vlug de stad uit en zeiden dat zij naar Berea moesten gaan.




 Toen ze daar aankwamen, gingen zij ook naar de synagoge. De Joden daar (al woonachtig in Veria sinds 200 v.Chr.), waren niet zo bevooroordeeld als die van Thessaloniki. Zij luisterden heel aandachtig naar hen.  Het gevolg was dat velen van hen gingen geloven.

In het oude joodse stadsdeel staat nu een bewaard gebleven synagoge, uit 1600, en de wijk is gebouwd in 18e/19e eeuw, onder sefardische architectuur. We moesten een paar mensen vragen waar de synagoge stond. We ontmoetten een vrouw, grieks sprekend, die duidelijk maakte om haar te volgen. Ze was heel hartelijk en vriendelijk, af en toe op mijn arm en schouders kloppend, en babbelen. ...Ellie, and you? 
Ze ging ons voor in een oude wijk, en we begrepen uit haar gezellig Grieks gepraat en aanwijzingen, dat dit een hele Hebreeuwse wijk was, al van ZÓÓÓ lang geleden; aanwijzen...dat en dat: allemaal Hebreïca. En ook: Israel. Naar mij wijzend: Israel? Nee, Holland.

In ieder geval: je ziet oude vervallen huizen, sommige onbewoonbaar, maar ook redelijke nieuwe.
Ellie leidde ons naar de synagoge, en toen namen we hartelijk afscheid.



een hele oude vijgenboom



Ellie





de synagoge


let op de tekst. Een reactie op de Twin Towers.



omdat de synagoge gesloten was, ben ik in een naastgelegen hotel gaan vragen of ze iets wisten of we erin mochten. Nee, dat was niet mogelijk.


...en weer naar het centrum.


de rechtbank van de streek Imathia, Veria



een bewaard stukje oudheid

gemeentehuis

even loungen...




één van de vele kerken

in de Spar

sommige huizen hebben een zonneboiler.


En ook vandaag in Veria en Vergina, hebben we honden en poezen gevoerd.